Fira jul i Paris

Känner du inte för att åka hem till den tjocka släkten i Sverige och äta köttbullar till du nästan spricker? Eller vill du bjuda ned alla för att spendera högtiden hos dig i Paris? Här kommer lite tips om vad Paris har att erbjuda under kommande fartfyllda helg.

Det är visserligen sant att det är många museer, mindre butiker och restauranger som har stängt under julen, framför allt på juldagen. Juldagen är den dagen fransmännen firar jul. Men misströsta inte. Paris stänger aldrig (även om vissa ställen kan stänga ibland eller lite tidigare än vanligt). Det finns fortfarande mycket saker att se och att göra.

Varför inte ta med hela familjen upp till Eiffeltornet (öppet alla dagar om året) klockan tre på eftermiddagen och njut av utsikten med vetenskapen om att nästan hela Sverige tittar på ”Kalle Anka och hans vänner”. Ta sedan en sväng längs Champs-Elysées eller gå upp till Galleri Lafayette och titta på julskyltningarna som för varje år bara blir pampigare och mer storslagna. Ett besök på Centre Pompidou (öppet alla dagar om året med undantag för tisdagar och 1 maj) samt julhandling i Maraiskvarteren är också något man kan göra.

Så, vad än ett flertal resebyråer och forum på internet säger, det finns alltid saker att hitta på i Paris. Även på juldagen.

Vill du däremot gå ut och äta på kvällen – på julafton så väl som på juldagen – boka ett bord i förväg, bara för att vara på den säkra sidan.

Något man definitivt inte får missa är alla julmarknader som dyker upp, lite här och var, redan i november. Det finns både större och mindre marknader och var och en har sin egen speciella julanda.

Julmarknaden på Champs-Elysées
Frossa i glühwein och rostade kastanjer medan du strosar längs storslagna Avenue de Champs-Elysées och njuter av alla ljus och dofter.

Saint Germain des Pres julmarknad
Passa på att köpa julklapparna här. Välj och vraka mellan olika hantverk och sötsaker.

Julbyn i Montparnasse
Här kan du hitta närproducerade produkter från Paris alla hörn. Osten är ett måste.

Julmarknad i La Défense
Paris största julmarknad, upptäck julen på över 10,000m2 i den moderna glasstaden.

Under följande länk kan du få mer information om ytterligare julmarknader: http://www.parisinfo.com/decouvrir-paris/les-grands-rendez-vous/noel-a-paris/shopping-de-noel/les-marches-de-noel

Svenska kyrkan i Paris är öppen stora delar av julen för gudstjänster och andra aktiviteter. Om du är ensam kvar i Paris över julen är du på julafton välkommen att komma och fira jul  i gemenskap på kyrkan med  julglögg, julpsalmer, nötter att knäcka, Kalle och hans vänner, julmat, julsånger, julgemenskap och julquiz.

Denna artikel är skriven av  LIP:s gästskribent Moa Söderberg

Vad tyckte du?
[snitt: 5]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...