Paris kollektivtrafik

Paris har en väl utvecklad kollektivtrafik med bussar (bus), tunnelbana (métro), spårvagnar (tramway), pendeltåg (RER) och nattbussar (noctilien). All trafik sköts av RATP.

Transportsystemet i Ile de France (Parisregionen) är uppdelat i 6 zoner i cirklar kring centrala Paris. Om du bor inom ramen för tunnelbanenätet räcker det att du köper färdbevis för zon 1 och 2.

Carte Navigo : Det gamla kortet Carte Orange har ersatts med ett magnetiskt kort som man kan behålla i botten av väskan när man passerar spärrarna. Kortet fylls på, veckovis eller månadsvis, i automater som du finner på tunnelbanestationerna. Priset ligger i dag (februari 2013) på 65,10€ per månad inom zon 1 och 2. Ansökan görs med fördel på Internet www.ratp.fr

För studenter under 26 år finns ett rabatterat månadskort. Studentkortetet heter Carte Imagine’R och för att få detta kort måste man skicka in en ansökan till RATP med bifogat inskrivningsbevis. Ett studentkort zon 1 och 2 kostar i år (2010) 34€/mån.

Önskar du köpa enstaka biljetter går detta givetvis också bra. För mer information om priser, tidtabeller mm. se www.ratp.fr

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...