Köra bil i Frankrike

Biltrafiken i Paris är hektisk. Fransmännen har en ”sydländsk” körstil så det går fort i svängarna. Ofta är trafiken mycket tät och det gäller att ligga på gasen när trafikljusen slår över till grönt, om man inte vill ha några ilskna tutningar efter sig.

Runt Paris innerstad går en fyrfilig motorväg med olika avfarter ”porte” som leder in till staden. Även för en mycket van förare kan le périphérique, som motorvägen heter, kännas skräckinjagande. Undvik helst denna om du känner dig osäker.

Precis som Sverige har Frankrike högertrafik. Här kör bilarna utan halvljus på dagen. Kör du motorcykel är det dock obligatoriskt att tända lyktorna. När du färdas med bil i Frankrike måste du ta med dig bilens registreringsbevis carte grise. Säkerhetsbälte är obligatoriskt i både fram- och baksäte. Kom även ihåg att det är förbjudet och straffbelagt att tala i mobiltelefon när du kör.  Ditt svenska körkort fungerar även här, så du är inte i behov av ett internationellt. Det är viktigt att tänka på att trafikstockningen ofta är katastrofal i rusningstid (vardagar 7.30-9.00 och 17.00-19.30).

Att parkera i Paris är ofta avgiftsbelagt. Under augusti månad och på helgerna brukar det dock på de flesta gator vara gratis. Det brukar vara svårt att hitta parkeringsplatser i centrala Paris. Fransmännen parkerar lite hur som helst, men detta sker på egen risk. Om du inte ser upp kanske du får ta en taxi till närmaste skrot (som inte brukar ligga så nära) för att hämta upp din bil. Läs mer om parkeringsavgifter etc. här.

 

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...