Förnya körkort

Bosatt i Frankrike
Om du är permanent bosatt i Frankrike kan du inte längre förnya ditt svenska körkort i Sverige. Istället ska ditt svenska körkortet ersättas med ett körkort utfärdat i Frankrike. Observera att detta ska ske INNAN giltighetstiden för ditt svenska körkort går ut.

För att byta ut fitt körkort bör du, beroende på i vilket departement du är bosatt, vända dig till den lokala prefekturen (préfecture ), underprefekturen (sous-préfecture de ). Om du är bosatt i Paris ska du vända dig till polisprefekturen (la préfecture de police).

Ta med dig följande handlingar:

  • Följande formulär vid namn cerfa n°11247*02, daterad och underskiven
  • kopia på ID-handling (pass eller ID-kort)
  • Kopia (fram och baksida) på det svenska körkortet. Vissa prefekturer kräver en officeill översättning av ditt körkort.
  • Bevis på att du varit bosatt i Frankrike i minst 6 månader
  • Justificatif de domicile (bostadsintyg) lämpligtvis en el-räkning
  • 2 stycken passfoton (vissa prefekturer kräver 4)
  • Om du är student bör du dessutom ta med ett studieintyg

När du lämnar in din ansökan ska du vara beredd att visa upp handlingarna i original.

Observera att tiden för utfärdandet varierar mellan prefekturerna. Det kan ta all mellan ett par veckor och några månader att få körkortet utbytt.

Du kan läsa mer om hur du får ditt svenska körkort utbytt till ett franskt under följande länk.

Tillfällig vistelse i Frankrike
Om du bara befinner dig tillfälligt i Frankrike ska du förnya ditt körkort hos transportstyrelsen. Du kan gå ditt svenska körkort skickat till ambassaden. Du kan beställa blanketter genom att kontakta svenska ambassaden på telefon 01 44 18 88 00 alternativt e-posta ambassaden.paris-konsular@foreign.ministry.se

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...