Privata försäkringskassor – Mutuelle

I Frankrike ersätter den allmänna försäkringskassan (Sécurité Sociale) endast ett begränsat belopp av den reella sjukvårdskostnaden. De privata försäkringskassorna (Mutuelle) kan ge dig tillbaka pengarna för resterande kostnader. En privat försäkringskassa är således ett komplement till ”La Sécu” och erbjuder i huvudsak tilläggsförsäkringar för vård (inkluderat tandvård och optikertjänser) och pension.

Det finns i Frankrike ett tiotal olika privata försäkringskassor och därför kan det vara svårt att välja den rätta… den som är särskild anpassad till dig. Ty,  de privata försäkringskassorna har inga generella fasta avgifter utan erbjuder faktiskt diverse ”pack” efter dina behov: tandvård, glasögon etc.

Leva i Paris kan inte rekommendera den ena eller den andra privata försäkringskassan, eftersom valet sker efter dina behov. På Internet finns det många sajter som kan vara till hjälp om du vill jämföra olika erbjudanden, men du måste veta att dessa sajter efterfrågar personliga uppgifter såsom: namn, telefonnummer, mail osv. innan du får tillgång till tjänsten. Genom att ange dessa uppgifter godkänner du att de privata försäkringskassorna kontaktar dig (väldigt ofta) för att erbjuda dig sina produkter. Därför kan det vara bra att låta bli att lämna ut sitt telefonnummer om man inte vill förvandla sin lägenhet till en telefonväxel.

Värt att påpeka är att den privata försäkringskassan inte är obligatorisk, men starkt rekommenderad vid en längre vistelse i Frankrike: glasögon kan till exempel ersättas upp till 80 % av en privat försäkringskassa. I gengäld betalar du en månatlig avgift till din privata försäkringskassa, en avgift som varierar kraftigt beroende på det ”pack” du valt. Om du planerar att arbeta i Paris är det mycket möjligt att din arbetsgivare kommer att erbjuda dig en privatförsäkring. I så fall behöver du inte oroa dig, din arbetsgivare kommer att ta hand om saken.

http://mutuelle.compareo.net/ erbjuder online-tjänster för att jämföra och föreslå erbjudande som passar dig.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...