Optiker och ögonläkare i Frankrike

När man vill köpa linser eller glasögon i Frankrike måste man först vända sig till en ögonläkare. Att endast konsultera en optiker är alltså inte tillräckligt. Ögonläkaren, l’ophtalmologiste, gör synundersökningen, en kompetens som legitimerade optiker i Sverige innehar. Ögonläkaren kan, trots sin specialiststatus, göra undersökningar utan att du blivit remitterad av en allmänläkare. Om du inte vet till vilken ögonläkare du ska vända dig kan du alltid be din allänläkare om råd.

Ögonläkaren skriver ut ett recept, som du sedan tar med dig till en optiker. Optikern, l’opticien,  är sedan den som hjälper dig att pröva ut glasögon (lunettes)  och linser (lentilles de contact). Recept på glasögon (l’ordonnance de lunettes) från legitimerad ögonläkare är giltiga i tre års tid, medan recept på kontaktlinser (l’ordonnance des lentilles) liksom i Sverige endast är giltiga i ett år.   Besöket hos ögonläkaren betalas till 70 % av den allmänna försäkringskassan.

Resterande belopp kan betalas av din mutuelle. Även kostnaden för sina glasögon/linser kan subventioneras av allmän och/eller privat försäkring. Allmänna försäkringskassans subventionssystem är komplicerat. Hur stor del av kostnaden för glasen i dina glasögon som försäkringskassan står för beror på din ålder (större del för personer under 18 år) samt dina styrkor och typ av brytningsfel. Linser är endast vid fall av grava synfel subventionerade. Du kan läsa mer om försäkringskassans specifika subventioner här. Din mutuelle betalar ofta en stor del av kostnaden för både dina glasögon och dina linser, vilket vi är ovana vid i Sverige.

Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om deras villkor. Många optiker har direktkontakt med försäkringsbolag och försäkringskassan vilket innebär att du inte behöver lägga ut pengar, utan att avdragen görs direkt på plats hos optikern. Se därför till att ta med dig ditt socialförsäkringsnummer samt försäkringsavtal när du besöker din optiker för första gången.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...