Europeiskt försäkringskort

Innan du åker utomlands måste du kontakta Försäkringskassan och beställa ett Europeiskt sjukvårdsförsäkringskort (EU-kortet). Detta kan göras on-line. EU-kortet visar att du är försäkrad (socialförsäkring) i Sverige och ger dig rätt till medicinskt nödvändig sjukvård till samma pris som franska medborgare. Vid en eventuell sjukhusvistelse får du vid uppvisande av kortet en reduktion på 80 procent av den reella kostnaden. Kostnaderna kan ändå bli mycket höga. Det finns då möjlighet till ytterligare ersättning från Försäkringskassan när du kommer hem. Kontakta din lokala försäkringskassa för mer information.

I din svenska hemförsäkring ingår en reseförsäkring som täcker utgifter för akut sjukvård i upp till 45 dagar. Om du stannar i Frankrike längre än så och fortfarande inte är inskriven i det franska försäkringssystemet, se till att skaffa en utvidgad reseförsäkring.

Allmänläkare i Frankrike har privata kliniker. EU-kortet ger dig inte rätt till privat vård. Du kan dock få viss ersättning i efterhand. Kom ihåg att spara alla dina kvitton från läkare och apotek.

Om du har en svensk försäkring kan ditt privata försäkringsbolag ge dig ersättning för övriga kostnader i samband med sjukvård. För att få så bra ersättning som möjligt vid längre vistelser i Frankrike skriv in dig pà franska försäkringskassan CPAM och skaffa en privatförsäkring (mutuelle).

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...