Allmänna försäkringskassan

Den allmänna försäkringskassan (Sécurité Sociale eller Sécu i folkmun) är en statlig organisation som har samma syfte i Frankrike som i Sverige, men som fungerar på ett annorlunda sätt. Poängen är förstås att ersätta medborgarna för vårdkostnader samt att ta hand om arbetslöshet, pensioner, olyckor, dödsfall etc.

Sécurité Sociales ”vårdavdelning” svarar för vården och lovar alla en ersättning (dock längre än 100 %) för läkarbesök, medicin och täcker också föräldraledighet. Sécurité Sociales ”pensionsavdelning” betalar ut pensioner till löntagare i den enskilda sektorn. Sécurité Sociales ”familjeavdelning” erbjuder diverse familjebidrag.

Följande sajt samlar all nödvändig information: www.ameli.fr.

Eftersom Sverige tillhör EU har svenskar boende i Frankrike samma rättigheter till Sécurité Sociale som fransmännen själva. Däremot måste man bifoga vissa extra dokument vid ansökan (se nedan).

Ansökan sker hos närmaste CPAM-kontor (Caisse primaire d’assurance maladie) (för adresser se denna PDF) När du är inskriven i det allmänna försäkringssystemet får du ett Carte Vitale (”livskort”). Detta kort används vid läkarbesök och apotek och ger dig ett direkt prisavdrag på kostnaderna. Alla läkare och apotek godtar ej detta. För att få ersättning i dessa fall måste du skicka in alla kvitton till ditt försäkringskassekontor.

Att ta med vid ett första besök på ditt CPAM-kontor:

  • Pass
  • Personbevis från det svenska skatteverket inkluderat namnet på din mamma och pappa, helst översatt till franska alternativt engelska.
  • Europeiskt försäkringskort
  • Elräkning (om elräkningen inte kommer i ditt namn medtag ID-handling från mottagaren samt ett undertecknat brev som intygar att du bor på den aktuella adressen)

Du som arbetar bör dessutom ta med:

  • Anställningskontrakt
  • Lönespecifikation för de senaste 3 månaderna

Du som istället studerar bör ta med:

  • Inskrivningsbevis
Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...