Sandra jobbar som Granny Nanny i Paris

Sandra Nilsson, 22 år flyttade till Paris för snart två år sedan. Då praktiserade hon i Svenska Kyrkans café och tanken var att stanna kvar i ett år. Men hon bor fortfarande kvar och arbetar nu som ”Granny Nanny”.

När Sandra Nilssons praktik i Svenska Kyrkan tog slut i maj förra året, valde hon att stanna kvar i staden och började istället för att åka hem till Sverige att arbeta åt en äldre dam.

– Jag arbetar nu som ”Granny Nanny” och bor tillsammans med en äldre dam i ett stort hus i närheten av Porte de Versailles. Jag har ett eget rum, säger Sandra Nilsson.

Anledningen till att Sandra Nilsson inte har flyttat hem till Sverige än, menar hon beror bland annat på det sociala livet hon upplever i Paris och de många bagerierna.

– Här i Paris kan jag alltid hitta på något, likaväl en måndagskväll som en fredagskväll. I Sverige tycker jag att livet mest försiggår på helgerna, säger Sandra.

Förutom att försöka umgås med sina vänner så mycket som möjligt så sjunger Sandra även i en fransk gospelkör och besöker kyrkan. Men just att få franska vänner i staden menar Sandra kan vara svårt i början.

– Mitt tips är att skaffa sig svenska vänner först. Det skapar en trygghetskänsla. Och om man är här för att lära sig franska, kan det vara bra att utsätta sig för situationer där man måste prata franska.

Saker som hon tycker mindre om med Paris är den smutsiga luften, och att som tjej sällan bli lämnad ifred på gatan.

– Det är otrevligt när män visslar och ibland rycker i en. Det görs större åtskillnad mellan könen överlag i Paris, då lär man sig att uppskatta jämställdheten i Sverige.

Sandra vet inte om hon blir kvar i Paris eller flyttar hem till Sverige när arbetet hos damen tar slut till sommaren.

– Jag har funderat många gånger på när det är dags att flytta hem igen, men utan att komma fram till någonting. Antagligen för att jag tycker alldeles för mycket om att bo här. Planen är att söka in till universitet till hösten. Jag vet inte i vilket land det blir än. Jag vet knappt vad jag ska göra imorgon, säger Sandra.

Detta reporatge är skrivet av LIP:s gästredaktör Anna-Sarah Eriksson Lefebvre

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.