Alternativet språkresa

Ytterligare ett alternativ för dig som vill studera franska i Paris är att åka på en språkresa. Här följer information om språkresor för olika åldrar och på olika nivåer med förhoppningen att alla ska finna den information de behöver.

Språkresor är inte alltid det billigaste alternativet för att studera i Paris men kan vara ett av de enklaste och tryggaste om man inte sedan tidigare har erfarenhet av att studera utomlands eller av att etablera sig i en främmande stad. Fördelen är att man kan boka kursen via en svensk förmedling, med svensk rådgivning och kontaktpersoner. Likaså ingår boende i kursavgiften vilket förenklar enormt för dig som vill studera under en kortare period eller känner dig skrämd av tanken på att söka rum eller lägenhet i början på vistelsen i Paris. En språkresa kan därför vara ett bra alternativ för dig som är intresserad av en längre utbildning eller vistelse i Paris men som inte riktigt vet var du ska börja!

Vuxenkurser

Ofta förknippas språkresor med enbart ungdomar men idag finns ett stort antal språkreseförmedlingar som specialiserar sig på vuxna studerande. En av dem är t.ex. ESL som samarbetar med lokala språkskolor i Paris. Kurserna som erbjuds är som regel från en eller två veckor i längd upp till 48 veckor (ett läsår). Det innebär att man kan bestämma hur länge man vill studera på egen hand och inte utifrån en redan bestämd kurslängd. Man kan också välja mellan t.ex. standardkurser (26 x 45min per vecka) eller intensivkurser (38 x 45min per vecka). Likaså erbjuds olika examenskurser för språkcertifikat. Ett språkcertifikat kan vara nödvändigt om du i framtiden vill söka in på ett franskt universitet.

Det boende som erbjuds studerande vid dessa privata språkskolor är vanligtvis som inneboende hos en värdfamilj eller i olika typer av residens och delade lägenheter. Vill man inte dela boende erbjuder flera skolor även studiolägenheter för individuella studenter, dock till en högre kostnad.

För dig som är intresserad av en språkresa är det väl värt att kontakta ett flertal olika organisatörer innan du bokar. Det kan finnar erbjudanden att ta del av och kostnaderna skiljer sig reseförmedlingar emellan. Fundera även på vad du vill få ut av kursen – är det för att bättra på ditt uttal och ditt språkliga självförtroende? Välj då en kurs med fokus på konversation. Vill du gå en kurs för att senare kunna bevisa dina kunskaper på papper? Välj då en examenskurs. Behöver du ta studielån under kurstiden, boka hos en skola som är CSN godkänd. De flesta språkreseförmedlingar erbjuder gratis rådgivning så se till att utnyttja den.

Ungdomskurser

Vuxenkurser erbjuds vanligtvis från 16/17 års ålder beroende på skola. Som yngre studerande har man istället tillgång till kortare sommarkurser. Från 13 år kan man resa till Paris på språkresa, bo på internat med andra ungdomar och ta del i både undervisning, sport och sociala aktiviteter under 2 till 5 veckor. Dessa kurser är under strikt uppsyn av ledare och schemalagda för att passa under sommarlovet. För dessa ungdomskurser kan man ofta välja mellan kurser enbart för svenska resenärer, eller kurser för ungdomar från hela världen.

Besök CSN för mer information om studiestöd för språkresor. För dig som är intresserad av en språkresa till Frankrike, besök ESL.se. Mer information om olika språkreseförmedlingar finns också på Kurser.se.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...