Erasmus i Paris

Det finns mängder av utländska studenter i Paris, många av dem har åkt genom ett utbytesprogram där olika universitet och högskolor har avtal med varandra. Ett av dessa avtal är Erasmusprogrammet – EU:s utbytesprogram för högre studier. Du kan ta reda på vilka skolor just ditt universitet har utbyte med och hur du ska göra för att söka till en plats genom att ta kontakt med det internationella kansliet/kontoret på din skola.

När man läst ett tag på ett europeiskt universitet kan man välja att läsa en eller två terminer på ett annat universitet i Europa. Genom Erasmus utbytesstudier har du då rätt till ett relativt generöst stipendium (varierar från år till år och mellan högskolorna) och kan även ta CSN-lån för att klara ditt uppehälle. CSN-beloppet man får ut för studier Frankrike är högre än det man får låna för studier i Sverige. Detta för att du trots t.ex. högre hyra ska kunna ha ungefär samma ekonomiska situation som när du är student i Sverige. Erasmus innebär att du läser en del av din utbildning utomlands för att sedan kunna tillgodoräkna detta i din framtida examen.

Vissa väljer att läsa kurser motsvarande de som de skulle ha läst hemma och kan räkna med dem i sina utbildningsprogram. Andra väljer att istället passa på att bredda sin utbildning med att läsa något nytt. Valet styrs av personlig planering, smak och tycke. Väl på plats kanske ditt kursval ändras. Det är en av fördelarna med att vara erasmusstudent ; du är fri att välja kurser i alla ämnen på olika institutioner och nivåer. Man får dock vara realistisk, känna och tänka efter vad som passar. Speciellt om man vill att utlandsvistelsen ska motsvara de kurserna man ”missar” hemma. Går du program eller t.ex. vill tillgodoräkna kurserna du läser utomlands som delkurser i svenska kurser görs detta i samråd med din institution. Ett tips är att pröva på alla kurser du är intresserad av i början av terminen, för att sedan välja dem du gillar mest.

Att få till ett schema som går ihop kan vara knepigt, men är värt besväret. Allt det som rör skolan kräver alltså en hel del förberedelse. Något annat som kan vara värt att vara ute i god för är bostadsfrågan. Att ha det fixat innan man åker ner är en klar fördel. Flera jagar dock bostad under skolstartsveckorna. En stressig och svår situation. Dock inte omöjlig, det rör sig mycket på bostadsmarknaden och man kan faktiskt försöka få en bostad i sitt favoritkvarter. Man får räkna med att standarden generellt sett är lägre än i Sverige. Det som är bra med Erasmus är att du inte behöver betala några skolavgifter, och att få vara bland franska studenter och att plugga på deras villkor är obetalbart. Franskan får ett rejält lyft och man får en inblick i ett helt annat skolsystem. Just skolsystemet i Frankrike skiljer sig mycket från det svenska. För det första är det väldigt byråkratiskt. Bara inskrivningen kan ta lång tid. Man ska aldrig dra sig för att be om hjälp när det är något som man inte förstår. Pedagogiken på franska universitet skiljer sig från den svenska. På grundnivå finns inte så mycket utrymme för diskussioner utan det går mest ut på att lyssna på föreläsningar som kallas för Cours Magistraux och ta anteckningar utifrån dem. Det som motsvarar våra seminarier kallas för Travaux Dirigés, men är ofta en endast en mindre typ av föreläsning där eleverna i tur och ordning får hålla i dem. Även här ska man anteckna. Franska studenter är imponerande flitiga och snabba med sitt antecknande och skriver oftast väldigt fin skrivstil.

Eftersom att proven sedan i stora drag baseras på just dessa anteckningar (det vill säga vad läraren sagt) så är det inte svårt att förstå varför. Som svensk och med erfarenhet från det svenska universitet där i alla fall idén om elevernas aktiva (och kritiska) medverkan råder kan detta lätt kännas frustrerande och synd då många lärare verkar oerhört kunniga och en dialog skulle vara intressant. Föreläsningarna och seminarierna är för övrigt ofta långa och utan paus, men det kan även vara en fröjd med de föreläsare som pratar helt fritt och engagerat på välartikulerad franska. Det är bra att prata med varje lärare du har och berätta att du är erasmusstudent. Fråga på vilket sätt kursen ska examineras, och om det finns speciella uppgifter för dig som utbytesstudent. Det kan skilja sig från lärare till lärare, från kurs till kurs. Det är dock viktigt att vid alla prov och inlämningar markera att du är Erasmusstudent. Hela idén med Erasmus skulle ju falla om de inte fanns förstående för att man som utbytesstudent kan stava fel eller missuppfatta något… Det är helheten som räknas. Men man får räkna med att lägga ner en hel del tid på studierna för att nå fram. Man utvecklas hela tiden, inte minst språkligt som sagt. Alla kurser ges på franska, och du förväntas att förstå och både kunna uttrycka dig muntligt och skriftligt på språket. Du behöver absolut inte vara fullärd, ingen förväntar sig att du ska ha en felfri franska. Alla utbytesstudenter är på olika nivåer språkmässigt. Dock är det ju viktigt att du kan hänga med och få ut något av studierna. Någon form av ”franskabakgrund” är ju därför nödvändig. Kanske har man varit aupair innan, gått på språkkurser i landet eller läst väldigt mycket franska i skolan.

Ett tips är att försöka att få plats på språkkurser om detta erbjuds Erasmusstudenterna. Att hålla sig uppdaterad när det gäller information före och under kurstarten är en fördel, då man får ta reda på mycket själv. Paris är en fantastisk stad att vara Erasmusstudent i. Full av möjligheter, sevärdheter och människor i samma situation som du. Passa på att försöka se så mycket som möjligt av staden, men ta det lugnt emellanåt och njut av möjligheten att leva en fransk studentvardag. Utnyttja studentrabatt på museum, bio, kollektivtrafik (Carte ImagineR är väldigt prisvärt) och restauranger (CROUS universitetsrestauranger serverar god och billig mat).

Häng med andra erasmuselever för den internationella atmosfären skull. Det antagligen är dem som du kommer att träffa i början av ditt utbyte och som sedan kommer att vara dina första bekanta ansikten och bli dina första vänner. Men försök ändå att lära känna de franska studenterna (kanske känner de sig lika ensamma på sin kurs som en erasmuselev?) eller fransmän över huvudtaget. De är mycket god studiehjälp och kan till exempel hjälpa dig med föreläsningsanteckningar du inte hunnit skriva ner eller korrekturläsa en text som du ska redovisa muntligt. Har man frågor om betyg eller skolsystemet eller Frankrike i största allmänhet är det dem som är experterna. Ta vara på tiden, den går fort. Mer Allmän information om erasmusutbyte finns här: http://www.erasmusstudent.se/ Sök efter fler reseberättelser här: http://www.stars.liu.se/outbound/

Denna artikel är skriven av LIP:s läsare Daniela. Tack!

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...