Ansöka till ett franskt universitet

Frankrike har ingen central antagning till högskolor och universitet. Detta innebär att du själv måste vända dig till de skolor du är intresserad av att läsa vid för mer information om ansökan och antagning. Med ett svenskt slutbetyg från gymnasiet är du behörig att söka till universitetet. Språkkraven varierar dock mellan olika skolor.

De statliga universiteten har inget urvalsförfarande vid antagningen. Det innebär i stort sett att alla som vill, och har tillräckliga kvalifikationer (slutbetyg från gymnasiet och uppfyller språkkraven) kommer in på valt program. Sedan sker en sållning efter hand. De som inte klarar tentamina får gå om. Efter tre misslyckanden är du ej längre behörig att fullfölja programmet. Normalt måste du skicka en ”dossier” ansökan innehållande betyg översatta till franska, eventuella arbetsprover, och ett personligt brev till varje skola. Du gör en förinskrivning och blir sedan kallad till en inskrivning om du anses vara behörig.

Utbildningen på de statliga universiteten är gratis. Dock kostar det cirka 300€ per läsår att skriva in sig. I Frankrike finns också specialiserade högskolor som kallas Grandes Ecoles. För att komma in på dessa högakolor måste man gå ett tvåårigt förberedande program (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) Vid intagningen till dessa program sker på betygsbasis från gymnasiet. Eleverna avslutar det förberedande programmet med att avlägga ett inträdesprov till Les Grandes Ecoles. Dessa skolor kostar oftast ganska mycket pengar.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...