Allmänt om högskolestudier i Frankrike

De franska universiteten (université) och högskolorna (grandes écoles) har ett mycket gott utbud av utbildningar och välkomnar varje år mångtaliga utländska studenter. Det europeiska utbildningssamarbetet (Bolonga-procerssen) har underlättat nämnvärt för svenskar som önskar påbörja sina studier alternativt vidareutbilda sig inom ett ämnesområde eller genomföra en utbytes termin på någon av de franska högskolorna. Det är numera möjligt att studera i Frankrike och tillgodoräkna sig sin studievistelse vid återkomsten till Sverige.

Undervisningen sker allt som oftast på franska och goda språkkunskaper krävs därför. Inom vissa ämnesområden, så som management och ekonomi, erbjuds dock även undervisning på engelska. I Frankrike, liksom i Sverige använder man sig av de nya högskolepoängen, i Frankrike benämnda crédits ECTS.

En kandidatexamen (Licence) uppnås efter 6 terminer motsvarande 180 hp, en magisterexamen (Master) efter 10 terminer motsvarande 300 hp. Och en doktorsexamen (Doctorat) efter 16 terminer.

I utbudet finns också tvååriga yrkesutbildningar: Diplôme Universitaire de Technologie (DUT) och Brevet de Technicien Supérieur (BTS).

En tandläkarexamen (Diplôme d’État de docteur en Chirurgie dentaire) liksom en framacevtexamen (Diplôme d’État de docteur en Pharmacie) uppnås efter 12 terminers studier och en läkarexamen efter 18 terminer (Diplôme d’État de docteur en Médecine).

De nya Bolongabetygen (A-F) har ej ännu anammats av de franska universiteten utan man använder sig fortfarande av den traditionella franska 20-gradiga betygsskolan där 10 är godkänt. Kontakta gärna Le Centre pour les Etudes en France, Studieinformationen vid Franska Institutet i Stockholm, hjälper svenska studenter med förberedelser och yrkesvägledning, men även med praktiska göromål så som inkvartering.

Kontakt : Lena Kraft, chargée de mission universitaire

Besöks- och telefontider : tisdag till torsdag, kl 9.00 – 17.00
Tel: 08 45 95 312
stockholm@campusfrance.org
http://www.suede.campusfrance.org/

Matnyttig information på franska och engleska finner ni även på: www.campusfrance.org

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...