Paris parker

Les squares. les jardins et les parcs… alla är de välbehövliga gröna oaser i stenstaden. Mest fridfulla är förstås de stora parkerna där folk löptränar, picknickar, slår sig ner på en bänk med en bok, rastar sina hundar eller promenerar i solskenet. I Paris finns 20 stycken kommunala parker. Du kan se dem markerade på en karta här. Tyvärr stänger parkerna om nätterna så det är inte möjligt att tillbringa en helkväll i det gröna. Öppettiderna varierar beroende på säsong. Ofta stänger parkerna redan vid 17-tiden på vintern, något senare på våren och kring 21:00 på sommaren. För mer specifika öppettider klicka här.

För öppettider för icke kommunala parkerna klicka på respektive parks namn:
Jardin du palais-royal
Jardin des tuileries
Jardin des plantes

Jardin d’acclimatation
Jardin du luxembourg

Leva i Paris tipsar om:

Le parc des Buttes-Chaumont
1 rue Botzaris , 75019 PARIS

Buttes-Chaumont är en av Paris största, och också allra härligaste parker. I de väldiga grässlänterna breder folk ut sina picknickfiltar om helgerna. Parken är anlagd i ett gammalt stenbrott och är därför väldigt kuperad. Uppe på höjderna har man en vacker utsikt över staden (Buttes betyder kullar). Här finns konstgjorda klippor och vattenfall, en 1,5 hektar stor anlagd sjö och en ö med utsiktsplats. Med sina 14 hektar gräsmatta (som man faktiskt får sitta på!!) är Buttes-Chaumont helt enkelt ett fantastiskt tillhåll när man behöver komma bort från Parishetsen för ett tag.

Öppettider:
1 oktober – 31 mars : 7:00-20:00
1 april-30 april 7:00-21:00
1 maj – 31 augusti :  7:00-22:00
1 september – 30 september : 7:00-21:00

Jardin du Luxembourg
Adress: place Edmond Rostand, place André Honnorat, rue Guynemer, rue de Vaugirard
Metro: Odéon
RER : Luxembourg

Jardin du Luxembourg är en av Paris mest välkända parker och inrymmer den franska Senaten som också förvaltar området. Jardin du Luxembourg är en vacker park, särskilt om våren när det blommar som mest. Här spelar folk tennis och boule, barnen seglar med sina leksaksbåtar i fontänerna och det är populärt att gå ut i parken för att inta sin lunchmacka. De flesta gräsmattor är bara för syns skull och får inte beträdas, men det finns gott om utomhusmöbler där man kan slå sig ner. De karaktäristiska stolarna som står utplacerade runt om i parken produceras av det franska företaget Fernob och säljes numera till och med i Sverige.

Öppettider: Läs här.

Le parc Monceau
35 boulevard Courcelles , 75008 PARIS

Den här parken är relativt liten, men lugn och trivsam. Den ligger bara några stenkast från självaste Champs Elysées inbäddad i ett av Paris mest exklusiva kvarter. Parc Monceau ligger också väldigt nära Svenska kyrkan  och svenska skolan i Paris och är därför välbesökt av svenska au pair-flickor på onsdagarna när många svenska parisungar går på svenskkurs. Se upp! Det är inte alltid tillåtet att sitta på gräsmattorna.

Öppettider:
Sista söndagen i oktober till sista april :  7:00-20:00
1 maj – 31 augusti : 7:00-22:00
1 september – dagen före sista söndagen i oktober : 7:00-20:30

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...