Inlines i Paris

Paris är inlinesstaden framför andra och det finns två officiella turer i grupp. Båda lockar tusentals åkare som åker i tre timmar runt på Paris gator, inklusive paus. Säkerheten tryggas genom poliser – både på motorcykel och på inlines -, sjukvårdspersonal samt ett stort antal frivilliga funktionärer som stänger av korsningar och hindrar bilar från att köra in i kortégen.

Den största och mest kända av turerna är Pari Rollers FNF (Friday Night Fever) som utgår från Tour Montparnasse (14ème) klockan 22:00 varje fredagkväll, avslutas kl 01:00 på samma ställe. Denna tur är (rättvist) ansedd som den snabbare av de två, men man behöver inte vara proffsåkare för att hänga med. Varje vecka tillryggaläggs runt 27-28 km med en längre paus ungefär halvvägs, man stannar också då och då för att samla ihop kortégen. Det är dock viktigt att kunna bromsa och väja undan snabbt om så skulle behövas; det är mycket folk i rörelse. Om man inte känner sig redo för fredagsturen, eller om man helt enkelt har annat för sig en fredagkväll, så är ett bra alternativ söndagens tur.

Den arrangeras av Roller-Coquillages och har avfärd kl 14.30 från Bastille (4ème) och hemkomst kl 17.30. Principen är densamma som på fredagskvällen med poliser och funktionärer, men tempot något lägre. Sträckan är enligt hemsidan 17-23 km varje vecka. Gemensamt för båda turerna är att de ställs in vid ogynnsamt väder (det vill säga regn). Detta annonseras inte i förväg på hemsidan eftersom beslutet att ställa in tas på plats; ofta hinner det torka upp efter en regnig dag. I enstaka fall ställs även in då det är manifestationer i stan, såsom påvebesök eller nationaldagsfirande. Dessa gånger annonseras det dock väl i förväg på hemsidorna. För den som föredrar att åka själv rekommenderas Bois de Vincennes och Bois de Boulogne med en del bilfria vägar alla dagar, samt les quais de Seine som stängs av för biltrafik på söndagar för flanörer, cyklister, rullskridskoåkare mm.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...