Husdjur i Paris

För några år sedan föreställde jag mig Paris som en katt, om staden var ett husdjur det vill säga. Jag såg den typiska Toulouse-Lautrec katten framför mig: svart, svår, mörk och mystiskt. Men ändå med en speciell grace. Sedan befann jag mig i Paris en vinter och strosade runt i Tuillerierna. Till min förtjusning såg jag en hel drös med hundar som springa runt lösa och lekte så där som bara hundar kan. Det var stora och små, renrasiga och diverse gatukorsningar. Efter den händelsen började jag se Paris som en hund.  En glad, långhårig hund som pratade hundspråket flytande och som gjorde att alla hundar kunde se och läsa varandra.

Att ha en fyrfota vän i Paris är precis som varstans annars i Europa. Det ska plockas upp efter hunden, står det att hundar inte får vistas i en park så är det så, katterna ska inte gå på strövtåg där de inte är välkomna osv. Det är egentligen inga skillnader. Husdjuren går under EU:s lagar för hur djur ska behandlas samt skyddas under landets egna regler. Veterinärerna i Frankrike svarar gärna på frågor om man vill veta mer. I Paris finns det ett stort utbud av veterinärkliniker, både inne i stadskärnan och längre ut mot tätorterna.

För mer information om djur i Frankrike kan man höra av sig till Ordre National des Vétérinaire. Där kan man även bli hänvisad till engelsktalande veterinärer.

Att ha ett husdjur i Paris är inga konstigheter, det är juridisk eller praktiskt sett ingen skillnad från i Sverige. Parisborna känns däremot mer öppna för djur. Man får ha med sig hunden när man ska bo på hotell. Hundarna och katterna får åka tunnelbana, tåg och buss utan att det för väsen med sig.  I Paris är det få människor som tittar snett på att en man som går med en hund löst bredvid sig. Det är ingen som stirrar sig blind på damen med sju chihuahuor i matchande täcken.  Givetvis kommer det alltid, tyvärr, finnas undantag. Det kommer alltid finnas människor som behandlar djur, och andra för den delen, illa. Ser du eller hör du att ett eller flera djur far illa så kan du, ska du, vända dig till den lokala polisen.

Men vad vore Paris utan sina katter och hundar? Djuren är en del av Paris, de är en del av harmonin. Parisborna tar hand om sina djur, och för att citera en svenska jag sprang på, på Café Le Nemours, en sommar för något år sedan, ”Gå in på ett hotell i Paris med en hund eller katt och du blir bättre bemött än utan.”

Ordre National des Vétérinaire
www.veterinaire.fr

Några veterinärkliniker i Paris

www.clinique-veterinaire-paris-saint-paul.fr
https://www.veterinaire-monveto.com/

Lagar och regler och all möjlig information om djur i Frankrike (på franska)
www.30millionsdamis.fr
https://wamiz.com/

Resa med husdjur
http://www.jordbruksverket.se/

Denna artikel är skriven av LIP:s gästskribent Moa Söderberg

Vad tyckte du?
[snitt: 4]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...