Fransk mat för en billig peng

Att ta del av den franska matkulturen är ett självklart måste när man befinner sig i Paris, men att hitta fantastiska matställen till ett lika fantastiskt pris är kanske inte alltid så lätt om man inte är en erfaren Parisbo.

Oavsett om du är ung och precis har påbörjat dit sabbatsår i Paris, är en ”fattig” student som jag, eller helt enkelt vill ha så mycket pengar som möjligt över till shopping under din weekendresa, hoppas jag här kunna bidra med några tips på restauranger som erbjuder minnesvärda matupplevelser för en billig peng.

  1. Minîmes, 36 rue de Turenne, 75003 Paris
    I de trendiga Maraiskvarteren hittar du den modernt chica restaurangen Minîmes, som vid första anblicken ser ut att vara en restaurang av den högre prisklassen. Men efter att ha dubbelkollat menyn x antal gånger kan man konstatera att här serveras klassisk mat som man kan hitta på de flesta ställen, fast till ett väldigt bra pris. Detta är med andra ord ett hett tips för alltifrån lunch och middag till en kaffe eller ett glas vin.
  2. Restaurant Chartier, 7 rue du Faubourg Montmartre, 75009 Paris
    Är du verkligen ute efter att få prova på det franska köket när det är som bäst, är Restaurant Chartier ett säkert kort om du vill göra detta utan att spendera en mindre förmögenhet. Denna restaurang har funnits sedan slutet av 1800-talet och bjuder på riktig fransk mat utan några krusiduller; beställer du biff och pommes frites får du just det, biff och pommes frites, och inget annat. Maten avnjuts i en stor sal med höga spegelväggar och en pulserande stämning där det höga tempot tydligt märks; ett koncept som definitivt kommer ge dig en minnesvärd upplevelse. Men kom i god tid, då kön utanför snabbt blir lång, och missa för guds skull inte att smaka deras ”chou glace vanille, chocolat chaud” till efterätt!
  3. Buvette, 28 rue Henry Monnier, 75009 Paris
    På en vid första anblick halvskum gata i Pigalle ligger superrustika Buvette, som är ett riktigt smultronställe. Här finns inga turister i sikte (förutom möjligtvis en själv), däremot kryllar stället av originella personligheter som avnjuter klassiska små franska rätter, ostar och viner, som alla är helt gudomliga. Man skulle kunna kalla konceptet för tapas på franskt vis, vilket gör att du inte bara kan testa många rätter på en gång, utan också verkligen styra summan på notan efter egen känning.

Denna artikel är skriven av LIP:s gästskribent  Sofi Danielsson

Vad tyckte du?
[snitt: 5]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...