Årliga festligheter i Paris

La fête de la musique
Varje år, den 21 juli, firas La fête de la musique, musikfesten i Paris och i resten av Frankrike, ja till och med i stora delar av världen. Så många som 110 länder uppmärksammar på något vis denna hyllning till musiken som konstart.

Idén härstammar från Frankrike och genomfördes för första gången 1983 med hjälp av den dåvarande kulturministern Jack Lang. Att Sverige inte firar La fête de la musique beror med all sannolikhet på den nära anslutningen till svenska midsommarfirandet.Det Svenska Institutet i Paris brukar dock passa på att fira midsommar den 21 juli, med både midsommarstång, ”små grodorna” och konserter,

Under La fête de la musique förvandlas Paris till en sjungande, dansande, trummande stad. Gatorna är överbelamrade av människor som gått ut för att njuta av allt vad musiken har att erbjuda. I varje kvarter uppträder flertalet artister, i olika barer, på klubbar, i parker eller ute på gatan. Var du än går möts du av ljuva toner, virvlande cymbaler och taktfast rytm. La fête de la musique är helt enkelt en underbar kulturupplevelse som du bara inte får missa.

Le 14 juillet
Den Franska nationaldagen är en helgdag och firas den 14 juli varje år till minne av stormningen av Bastiljen (Bastille) som utlöste den franska revolutionen 1789. Många följer under dagen den stora militärmarschen på paradgatan Les Champs-Elysées som utsmyckats med den franska trikoloren. På kvällen nalkas festligheter över hela staden. Det brukar vara massor av folk ute på gatorna och en redig kalabalik i trafiken.

Det stora evenemanget är fyrverkerierna som avfyras i parken Champs de Mars som ligger alldeles intill Eiffeltornet. Här breder parisarna ut sina picknickfiltar och dukar upp en härlig måltid inväntandes det makalösa spektaklet. Den 14 juli är verkligen en dag utöver de vanliga.

La nuit blanche
Natten mellan lördag och söndag under en helg i oktober brukar Paris kommun annordna ”La nuit blanche” den vita natten, ett uttryck som syftar till en natt utan sömn. Att du ska vara med om en sömnlös natt är precis vad arrangörerna hoppas på. En rad olika evenemang erbjuds, med fokus på konst. Gallerier, utställningar och museer håller öppet hela natten. För en kulturälskande är detta en fantastisk upplevelse.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...