Viktigt att veta vid en lägenhetsvisning

När du får komma på visning av en lägenhet (via en agentur eller en privat hyresvärd) är det viktigt att du har med dig en fullständig ”dossier” (se nedan), för att få förtur framför andra intresserade. Hyresvärdarna i Frankrike har generellt höga krav på sina hyresgäster och med anledning av detta kan det ibland, särskilt som utländsk, vara svårt att få tag på en lägenhet.

Ofta vill hyresvärdarna att du har någon som kan gå i borgen för dig, och betala hyran i ditt ställe om du inte skulle vara kapabel till detta. Utländska borgensmän godtas oftast inte. Om du inte känner någon fransman som kan gå i borgen för dig kan du vända dig till din bank som ibland kan hjälpa till.

Här nedan finner du de uppgifter du bör ha med i din dossier:

  • En kopia på ditt ID-kort (helst pass)
  • Kopia på ditt anställningsavtal
  • Kopior på eventuella borgensmäns ID-handlingar
  • Kopior på dina och dina borgensmäns tre senaste löneutbetalningar
  • Dina och dina borgensmäns senaste skattebevis (avis d’imposition)
  • Ett brev från dina borgensmän där de intygar sin vilja att gå i borgen för dig

Hyresvärden har ingen rätt att fordra uppvisande av andra dokument än de ovan nämnda, till exempel foto, socialförsäkringskort, RIB,  adressuppgifter, kreditupplysningsdokument, kvitto på tidigare betald hyra (quittance de loyer)  eller andra intyg från en före detta hyresvärd.

Ladda ner vår PDF – en lista över vikitiga uppgifter till din dossier!

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...