La maison Suédoise – det svenska studenthemmet

Varje år kommer 41 000 utländska studenter till Paris. Och det som studenter är i största behov av är en bostad. Efterfrågan är fem gånger så stor som utbudet. Då finns Cité Universitaire och det svenska studenthemmet som en hjälp på vägen.

”La maison Suédoise” – det svenska studenthemmet  hjälper nyanlända studenter med allt från boende till att söka bostadsbidrag. Huset ligger i Cité Internationale Universitaire, vilket är Paris internationella studentstad.

– Nästan varje dag kommer någon i tårar som inte fått tag i boende. Då finns vi här och kan hjälpa, och hela Cité Internationale planerar en utbyggnad för att kunna husera ännu fler studenter,  säger Åsa Ekwall chef för det svenska studenthemmet och även själv boende där. På studenthemmet bodde hon också för 20 år sedan.

– Då bodde jag här som student. Men det var lika svårt att hitta boende nu som då. Vi har valt en internationell och fransksvensk miljö här i huset, säger Åsa Ekwall.

Det svenska studenthemmet har funnits sedan 1931, och erbjuder idag husrum för studenter av alla nationaliteter. Huset har möjlighet att ta emot 46 studenter, och hela Citéen kan ta emot 6000 personer. Häften av studenterna i det svenska studenthemmet kommer från andra länder än Sverige och personalen är tvåspråkig.

Studenthemmets interiör kännetecknas av högt i tak, trägolv och stora fönster. Små gångvägar leder mellan de olika husen i Citéen, och hela studentstaden har möjlighet att ta emot upp till 6 000 studenter. Det finns 46 platser i hemmet, de flesta är enkelrum och några dubbelrum. Det stora rummet i mitten av övervåningen är hemmets hjärta.
– Det finns inga långa korridorer. Studenterna som bor här säger att det verkligen känns som ett hem, säger Åsa.

För mer info om studenthemmet se hemidan eller kontakta suedehouse@orange.fr

Denna artikel är skriven av gästredaktör Anna-Sarah Eriksson Lefebvre
Reportaget har tidigare publicerats i Tidningen Ergo

 

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...