Hitta en lägenhet i Paris

Hyresläget är mycket komplext i Paris. Som utlänning, med utländska föräldrar som ej kan gå i borgen, är man i en ännu sämre ställning. Det gäller att ha ögon och öron öppna… Här nedan får du några tips om vart man kan vända sig när man letar lägenhet:

De particulier à particulier
De particulier à particulier
(pap) är en tidning som kommer ut en gång i veckan. Här finner du annonser från enskilda hyresvärdar. Tidningen kommer ut på torsdagar och finns i de flesta tidningskiosker. Lägenheterna går åt i en rasande fart så det gäller att kliva upp mycket tidigtpå torsdagsmorgonen och direkt slänga sig på luren. Vissa annonser finns också på pap:s hemsida. Se upp med annonser som återkommer flera veckor i rad; då är det med all säkerhet något ”fel” på lägenheten, kanske saknar den fönster eller något liknade. Fördelen med att hyra direkt från en privatperson är att det annars är vanligt med agenturavgifter (se nedan).

Fusac
Fusac är en engelskspråkig gratistidning som du bland annat finner i den svenska och den amerikanska kyrkan (se adresser nedan). Tidningen publiceras normalt en gång i veckan och kommer ut på onsdagar. Däri finner du flertalet lägenhetsannonser från enskilda hyresvärdar, ofta på engelska, men även jobberbjudanden, köp- och säljannonser etc. Besök även hemsidan där annonser läggs upp regelbundet.

Kyrkorna
Ett tips är att gå till den svenska och den amerikanska kyrkan i Paris. Där finns anslagstavlor med hyreserbjudnanden. Du kan även sätta upp en egen annons och visa att du är intresserad av att hyra.

Svenska Sofiaförsamlingen
9, rue Médéric
75017 PARIS
Metro: Courcelles
www.svenskakyrkanparis.se/paris

The American Church
65 quai Orsay
75007 PARIS
Metro: Pont de l’Alma
www.acparis.org

Kollektiv
För dig som gärna bor i kollektiv (colocation) med andra finns bland annat hemsidan www.colocation.fr. Kollektivt är en mycket populär boendeform i Paris, med tanke på de skyhöga hyrorna och den mycket kraftiga åtgången av små lägenheter.

Agenturer
Det finns två stycken bra sajter med samlade annonser från olika mäklaragenturer: www.explorimmo.com och  www.seloger.com. Du sållar bland lägenheterna genom att söka på lämpligt pris, storlek och läge. Var beredd på att betala ungefär en månadshyra i agenturavgift när de erbjuder dig en lägenhet. Se upp för återkommande annonser!

Övrigt:

  • På olika språkskolor brukar det ofta finnas anslagstavlor där hyresvärdar som gärna hyr ut till utländska studenter ofta annonserar.
  • På den svenska resesajten My Tellus www.mytellus.com finns det ibland annonser att tillgå.
  • Håll även utkik i Leva i Paris eget forum!
Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...