EDF och GDF

När man flyttar in i en ny lägenhet översköljs man av, tråkiga, men nödvändiga, administrativa uppgifter. En av de första sakerna man måste ta tag i är att ordna med el och gas. I hyreshusen i Paris finns sällan centralvärme och du har själv en gasvärmare eller elelement i lägenheten. Bor du i en lägenhet som värms med el berörs du givetvis inte av instruktionerna gällande gasavtal.

Så fort du får nycklarna till din nya lägenhet bör du kontakta EDF (Electricité de France) på telefon 3929 för att sluta ett elavtal. För att kunna göra detta behöver du:

  • Ett kontobevis, Relevé d’Identité Bancaire (RIB) som du skaffar på din bank, alternativt skriver ut från ditt Internetkonto.
  • Läsa av elmätaren du finner i lägenheten och bistå EDF med dessa uppgifter.

Registreringen tar några minuter. Prissättningen sker enligt överenskommelse. Antingen väljer du att basera kostnaderna på förra årets elanvändning och EDF skickar en elräkning varannan månad, eller så väljer du att få fakturor baserade på vad du uppskattningsvis kommer att förbruka. När teknikerna kommer och avläser elmätaren får du tillbaka överskottet, alternativt får betala resterande belopp. Förfarandet är likartat gällande gasavtal.

Bolaget som bistår dig med gas heter Gaz de France (GDF) och nås på: 0810 800 801 Mycket information finns också att tillgå på GDF:s hemsida.

OBS: Din elräkning är viktig och hjälper dig i många besvärliga situationer i den franska byråkratin. Den är närmast att betrakta som ett svenskt personbevis och används flr att intyga på vilken adress du verkligen är bosatt.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...