Hur man öppnar ett konto

När du bestämt dig för vilken bank du vill bli kund hos bör du tänka på vissa saker. För det första kan du inte komma direkt till banken och förvänta dig att du ska kunna öppna ett konto direkt. Boka en tid med en bankman i förväg och kom sedan med ALLA papper redo för att minimera tiden det tar innan du kan börja använda dig av ditt nya kontokort. Hur du än gör kommer det dra ut på tiden i alla fall…

Det är viktigt att du tar med dig en elräkning (facture EDF) alternativt en gasräkning (facture GDF) när du kommer till banken för att öppna ditt första konto. La facture EDF är i Frankrike nyckeln till alla byråkratins portar… men för att få en elräkning måste man ha ingått ett elavtal med EDF, och för att kunna ingå ett elavtal måste man ha ett bankkonto… Rena rama moment 22.

Lyckligtvis finns en lösning på detta problem om du känner någon (släkting, vän eller bekant) som kan intyga att du bor hos honom/henne. Personen i fråga måste skriva ett brev som intygar att även du bor på dennes adress. Detta brev lämnar du sedan, tillsammans med en kopia på dennes ID-handling, till din bankman. För banken är det viktigt att veta var du bor. Det är till adressen du uppger din bankkod och dina kontoutdrag sedan kommer skickas. Här kan du ladda ner ett brev som din kontakt kan skriva under. Utöver detta brev bör du ta med:

  • Ditt pass (ett svenskt ID-kort utan noterad födelseort fungerar ej)
  • Ett anställningsavtal eller ett inskrivningsintyg från din skola/universitet
  • Ett minimibelopp att direkt placera på ditt nyöppnade konto. (Det rör sig om cirka 100€)

När du väl öppnat ditt konto bör du undersöka möjligheterna att få ett kontokort och ett checkhäfte. I Frankrike är det vanligt att ett bankkonto är belagt med en kredit på cirka 300€. Detta är dock mindre vanligt att du blir erbjuden så som utlänning. Hör dig för om möjligheterna till detta om du ändå önskar en liknande förmån. Tänk på att ditt kontokort normalt inte spärras när pengarna tar slut. Var därför noga med att hålla reda på hur mycket pengar du har kvar på kontot. Skulle du understiga 0€ eller din kredit blir du skyldig att betala en straffavgift. Hur mycket denna straffavgift ligger på varierar mellan de olika bankerna men det kan röra sig om cirka 10€ per dag.

Läs kontraktet innan du skriver under!

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...