Söka jobb i Paris

Om du vill registrera dig som arbetssökande i Frankrike ska du vända dig till ASSEDIC (Association pour l’emploi dans l’Industrie et le Commerce). På deras hemsida finner du adresser till kontor nära dig. L’ASSEDIC är ansvariga för arbetslöshetskassan. Kom ihåg att det är viktigt att du kan identifiera dig när du besöker L’ASSEDIC, helst med pass.

När du registrerat dig på ASSEDIC kan och bör du vända dig till den offentliga arbetsförmedlingen ANPE (Agence Nationale Pour l’Emploi) för att aktivt söka efter ett arbete.

Det finns även specialinriktade arbetsförmedlingar inom olika områden. ANPE Espace Cadres är till exempel en förmedling för kategorin Cadres (universitetsexamen alternativt kvalificerad yrkesutbildning och erfarenhet som chef/arbetsledare). Det är dock vanligt att skicka spontana ansökningar till företag och givetvis att utnyttja kontakter och nätverk. Om du är ute efter en enklare sysselsättning som inte kräver utbildning är förfarandet lättare. Butiker, restauranger och caféer annonserar gärna om lediga tjänster på skyltfönster och dörrar. Se dig omkring och lämna gärna in spontana ansökningar.

Rekryteringsföretag (Agences de recrutement) är vanliga i Frankrike. De är ofta specialiserade på vissa yrken, vissa sektorer. Du hittar dem på gula sidorna.

Bemanningsföretag (Agences Intérim) är också vanligt förekommande.

CIDJ (Centre d’Information et de Documentation Jeunesse) är ett informationscenter för unga, som har nära samarbete med ANPE. Här annonseras arbeten som vänder sig speciellt till ungdomar.

CIDJ har även utbildningsinformation och information om olika fritidsaktiviteter. Annonser om lediga arbeten finns i nationella dagstidningar, till exempel Libération, Le Monde, och Les Echos. Annonserna i dessa vänder sig oftast till yrkeskategorin Cadres.

Platsannonser finns också i specialiserad veckopress som L’Hôtellerie (hotell-, restaurang- och cateringjobb), l’Usine nouvelle (industrijobb för ingenjörer och tekniker) och Le Moci (för ekonomer med inriktning mot internationell handel och export). Sommarjobb och skördejobb finner du på ANPE:s hemsida och CIDJ. Användbara platsdatabaser för nyutbildade akademiker: www.afij.org, www.ego.fr,

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...