Hitta en au pair-familj

Att åka till Paris som au pair (jeune fille/garçon au pair) är populärt. Det finns många familjer, både med svenskt påbrå och helfranska, som gärna anställer svenska killar och tjejer. Här finns tips om hur du kan hitta en lämplig familj.

Många enskilda familjer lägger ut annonser på Internet (ex. www.aupair.com) eller i tidningar (ex. dn) Observera att annonser du finner i svenska dagstidningar ofta kommer från svenska familjer. Detta kan vara negativt för din språkutveckling och det kulturella utbytet, men ger givetvis också en språklig trygghet. Ett annat sätt är att gå via en organisation. Detta har sina fördelar då agenturen oftast hjälper dig att byta familj om du inte skulle trivas. Svenska arbetsförmedlingen har ofta många au pair-annonser på den här adressen.

När du hittat en familj som verkar lämplig är det dags att skicka en ansökan. Försök att skriva ett så personligt brev som möjligt; det är viktigt att familjen får förtroende för dig. Det är även bra att ha referenser som kan intyga att du är en bra kille/tjej. Ibland vill familjen att ni träffas för en intervju innan du börjar ditt arbete, ibland räcker det med ett telefonsamtal.

Om du hamnar i en familj som inte behandlar dig väl, eller där du inte känner dig bekväm, är det viktigt att du gör något åt din situation. Stanna inte för att du vill vara lojal mot familjen, det viktiga är att du trivs under din utlandsvistelse. Det finns många lösningar på problemet. Om du har åkt genom en organisation bör du givetvis ta kontakt med denna. I svenska kyrkan finns det hjälp att få. I en pärm för au pairer kan du både hitta annonser från familjer som söker en au pair och själv annonsera.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...