Speceriaffärer

Livsmedelshandeln fungerar minst sagt annorlunda i Frankrike, jämfört med Sverige. Staden är full av matmarknader och de lokala specerihandlarna, ”èpiceries de quartier”,  har inte slagits ut av de billigare livsmedelskedjorna. Slaktaren fortsätter att sälja sitt kött och bagaren att baka sitt bröd. Handlarna är specialiserade inom ett område och i varje kvarter kan du finna en bagare, en osthandlare, en fiskhandlare…

Att hitta en bagare boulanger i Paris är precis lika lätt som att hitta ett café i Stockholm. Vi vet ju alla vilken relation fransmännen har till sina baguetter… Resultatet av detta är att det, var i Paris än bosätter dig, alltid kommer att finnas ett bageri i närheten med tårtor, kakor, bröd, smörgåsar… allt rykande färskt. Detta betyder inte nödvändigtvis att du är nöjd med ditt fynd. Vissa fransmän letar i åratal efter  det perfekta bageriet. Till skillnad från de svenska caféerna är det näst intill omöjligt att hitta ett bageri med sittplatser. Fransmännen äter sitt pain au chocolat på språng. Men visst finns det några ”salons de thé” som liknar det vi svenskar kallar fik. Unna er ett färskt bröd, en éclair au chocolat, en religieuse… eller något annat av de franska bakverken. Se upp för snabbmatsbagerier så som Pomme de Pain och La Brioche Dorée! Den nationella bagarjätten Paul säljer dock bröd och bakverk av högsta kvalité.

Slaktare boucher, fiskhandlare poissonnier och osthandlare fromager är annars de vanligast förekommande spaceributikerna. De färska varorna av kvalité höjer priset i förhållande till de vanliga mataffärerna, ändå föredrar många parisbor att handla i speceriaffärerna, alternativt på någon av de många marknaderna.

Främst på lördagarna och söndagarna vimlar det av folk på Paris matmarknader. Detta är något du bara inte får missa. Att gå runt torget på söndagsförmiddagen och fylla sina påsar med underbara färska varor, som för det mesta inte heller är särskilt dyra, är en ren lycka. Leva i Paris vill gärna förenkla livet för dig och publicerar därför en PDF-fil där du finner adresser till alla Paris matmarknader och deras öppettider.

Vad tyckte du?
[snitt: 0]

Leva i Paris

Leva i Paris är en Parisguide lite utöver det vanliga. Vi vänder sig inte främst till de mångtaliga turister som varje år vill möta våren, sommaren eller kanske hösten i Paris, utan till dig som har planerat att stanna lite längre tid än över ett veckoslut. Leva i Paris vill vara en hjälpande hand i den administrativa djungeln och hjälpa dig att orientera dig mellan la Sécu och la CAF.

Du gillar kanske också...